SaabCentral Forums banner

Z jakiego rodzaju tworzywa sztucznego wykonany jest przedni spojler Viggen?

2.6K views 18 replies 7 participants last post by  Jeremy R.  
#1 ·
Nie jestem specem od karoserii, ale jestem gotów spróbować wypełnić kilka pęknięć w dolnym przednim spojlerze mojego Viggena. Wygląda na to, że miał sporo spotkań z krawężnikami i przeszkodami. Kilka małych pęknięć i jedno duże, które jest bardziej widoczne niż reszta. Dużo opasek zaciskowych trzyma wszystko na miejscu.

Zacząłem przyglądać się produktom do naprawy i wygląda na to, że ważne jest, aby wiedzieć, z jakiego rodzaju plastiku/winylu/poli lub czegokolwiek innego jest wykonany, zanim wybierze się coś do klejenia i wypełniania. Większość pęknięć znajduje się pod spodem, więc głównym celem jest stabilność, chociaż miło byłoby, gdyby dobrze wyglądało.

#8 ·
W końcu znalazłem: PUR GF-20. Kiedy mówisz spawać, mówisz o prętach do spawania tworzyw sztucznych czy zszywaczu do plastiku? Zastanawiałem się, czy mogę użyć nasadki na gorące powietrze ze stacji lutowniczej z głowicą lutowniczą - czy do tego typu naprawy potrzebna jest zgrzewarka bez powietrza?

#9 ·
Naprawdę będziesz chciał gorącego powietrza (preferowany jest czysty azot, ponieważ brak tlenu pomaga zapobiegać spalaniu plastiku zamiast topieniu). Następnie będziesz chciał zdobyć pręty, które pasują (lub są odpowiednie) do plastiku, który spawasz.

Wygląda na to, że istnieje niezgodność informacji dotyczących tworzywa sztucznego, które ma znaczenie dla tego procesu.

Informacja, którą podałeś, mówi, że jest to żywica na bazie poliuretanu, czyli tworzywo sztuczne, które tak naprawdę się nie topi, ale po prostu w końcu się spala.

Mimmi stwierdziła, że jest to baza polipropylenowa, ten plastik się stopi i pomoże w spawaniu.

Z bazą poliuretanową będziesz chciał po prostu stopić pręt, który spawasz, a nie materiał bazowy (w zasadzie używasz go bardziej jak kleju/wypełniacza), z bazą polipropylenową powinieneś być w stanie stopić bazę i pręt razem, co stworzy znacznie mocniejszą naprawę.

Osobiście, może pominąłbym próby spawania i po prostu użył zestawu naprawczego do zderzaków (powinien składać się z kleju i siatki), wywiercił końce każdego pęknięcia (aby rozłożyć naprężenia i zapobiec ich rozszerzaniu), a następnie wywiercił kilka otworów po obu stronach pęknięć, co pomoże klejowi wniknąć przez zderzak i zapewnić znacznie mocniejszą naprawę.

FWIW Myślę, że Twoje informacje mogą być dokładne, nigdy nie miałem wielkiego sukcesu w topieniu w celu naprawy zderzaków, chociaż żaden nie był specyficzny dla Viggen, wątpię, aby zwykłe zderzaki 9-3 były wykonane z czegoś innego niż Viggen, pomimo tego, że mają inny kształt.

#15 ·
Naprawdę będziesz potrzebować gorącego powietrza (czysty azot jest preferowany, ponieważ brak tlenu pomaga zapobiegać spalaniu plastiku zamiast topieniu). Następnie będziesz chciał zdobyć pręty, które pasują (lub są odpowiednie) do plastiku, który spawasz.

Wygląda na to, że istnieje niezgodność informacji dotyczących tworzywa sztucznego, które ma znaczenie dla tego procesu.

Informacje, które podałeś, mówią, że jest to żywica na bazie poliuretanu, czyli tworzywo sztuczne, które tak naprawdę się nie topi, ale raczej po prostu się spala.

Mimmi stwierdziła, że jest to baza polipropylenowa, ten plastik się stopi i pomoże w spawaniu.

Z bazą poliuretanową będziesz chciał po prostu stopić pręt, który spawasz, a nie materiał bazowy (w zasadzie używasz go bardziej jak kleju/wypełniacza), z bazą polipropylenową powinieneś być w stanie stopić bazę i pręt razem, to stworzy znacznie mocniejszą naprawę.

Osobiście, może pominąłbym próby spawania i po prostu użył zestawu naprawczego zderzaka (powinien składać się z kleju i siatki), wywiercił końce każdego pęknięcia (aby rozłożyć naprężenia i zapobiec ich rozszerzaniu), a następnie wywiercił kilka otworów po obu stronach pęknięć, pomoże to klejowi wniknąć przez zderzak i zapewni znacznie mocniejszą naprawę.

FWIW Myślę, że Twoje informacje mogą być dokładne, nigdy nie miałem wielkiego sukcesu w topieniu w celu naprawy zderzaków, chociaż żaden nie był specyficzny dla Viggena, wątpię, aby zwykłe zderzaki 9-3 były wykonane z czegoś innego niż Viggen, pomimo tego, że mają inny kształt.
Mam przedni zderzak Viggena, na którym widnieje pur-gf-20 i jak opisano, pali się zamiast topić. Więc to kompozyt poliuretanowo-szklany, prawda? Zderzak jest w dobrym stanie, ale ma większy, około 5-calowy występ po wewnętrznej stronie, który służy do mocowania zderzaka do samochodu i który całkowicie brakuje po lewej stronie. Ten sam występ po prawej stronie wciąż tam jest, więc zrobiłem jego kopię z bardziej powszechnego plastiku. Ale ponieważ zwykłe spawanie plastiku nie działa i nie stać mnie na nic wymyślnego, jaki klej najlepiej łączy się z poliuretanem?

#10 ·
jmk: Jeśli chcesz poćwiczyć, mam zapasowy zderzak 9-3 (uszkodzony), który jest wykonany z tego samego materiału, jeśli chcesz go mieć. Musiałbyś jechać znacznie w moim kierunku, mógłbym spotkać się z tobą w połowie drogi... ale jeśli chcesz go mieć, jest twój. Wkrótce trafi do recyklingu, więc chętnie go przekażę.

Będę miał również kilka zderzaków 9-3, które są w dobrym stanie, jeśli potrzebujesz tymczasowego. Dostępne bardzo, bardzo tanio, wkrótce.

Wyślij mi PW, jeśli jesteś zainteresowany.

#13 ·
Restauruję przedni zderzak Viggen. Jest w dobrym stanie, ale jeden punkt mocowania jest lekko uszkodzony, a jeden całkowicie brakuje. Myślałem, że uda mi się to naprawić stosunkowo łatwo za pomocą spawania tworzyw sztucznych, ale nie zadziałało to tak, jak planowałem, ponieważ zderzak jest wykonany z PUR GF-20. Zdjęcie pokazuje część po lewej stronie, która jest w porządku. Po prawej stronie ta część całkowicie brakuje. Zrobiłem kopię części po lewej stronie, która ma kształt "L", więc ma powierzchnię podstawy o szerokości około cala, która moim zdaniem zapewniłaby dobre wsparcie podczas spawania tworzyw sztucznych ze zderzakiem. Zdałem sobie sprawę, że powinienem mieć również obrazek do tego, ale zaktualizuję go w razie potrzeby. Ale ponieważ PUR GF jest bardzo trudny do spawania, nie mam pojęcia, co teraz zrobić. Czy istnieje klej, który działa wystarczająco dobrze?

#18 ·
Użyłem JB Weld Plastic Bonder na zderzaku Viggen niedawno. Minęło już kilka miesięcy i wydaje się być dość wytrzymały.
Interesujące. Nigdy nie miałem szczęścia z tym materiałem, nawet przy znacznie mniej wymagających zadaniach. Próbowałem kilka razy i nigdy nie zadziałało.

Mam małe pęknięcie na spodzie mojego zderzaka. Mogę spróbować dla zabawy.

Co zrobiłeś do przygotowania? Tylko trochę przeszlifować i wyczyścić alkoholem?