SaabCentral Forums banner

Konfiguracja TIS2000 i GlobalTIS

4 reading
208K views 249 replies 77 participants last post by  angelkikohernandez  
#1 · (Edited by Moderator)
Zgodnie z tytułem wątku. Szukam kogoś, kto zaktualizował moduły w swoim samochodzie, dodał ECU i zaktualizował oprogramowanie (tj. użył ECU z 2.0T, które trafiło do samochodu 2.0t) itp...

Szukam instrukcji krok po kroku, którą może wykonać 6-latek, gdzie osoba, która podąża za instrukcją, nie ma doświadczenia w IT. Załóżmy, że Twój tech2 właśnie dotarł z Chin i masz laptopa w dobrym stanie. Jeśli używasz GlobalTIS lub TIS2000, podaj który i wyjaśnij dlaczego.

Zdjęcia każdego kroku nie są konieczne, o ile są dobrze opisane. Proszę nie pomijać kroków. Nie mów: "Uzyskaj dostęp do zabezpieczeń". Wyjaśnij, jak i kiedy go uzyskać.

Byłoby to bardzo mile widziane w społeczności.
Dziękuję.

#2 ·
Zróbmy z tego transmisję na żywo.

Całe oprogramowanie Tech 2 jest przeznaczone do współpracy z systemem Windows XP Professional, 32-bit. Możliwe jest użycie oprogramowania z innym systemem operacyjnym, ale wyniki są różne. Mówiąc ogólnie, prawdopodobnie będziesz miał szczęście z 32-bitową wersją systemu Windows 7, a z każdym krokiem oddalania się od tego systemu operacyjnego w kierunku obecnego będzie to trudniejsze.

Podobnie, całe oprogramowanie Tech 2 jest przeznaczone do użytku przez fizyczny port szeregowy ("COM"). Możliwe jest użycie oprogramowania przez symulowany port szeregowy, taki jak adapter USB na port szeregowy, ale wyniki są różne. Istnieje kilka konkretnych adapterów, które są ogólnie uważane za działające lepiej niż inne (być może ktoś zechce zaoferować te, które działają, a ktoś może zaktualizować ten post).

Na potrzeby tego samouczka zamierzamy użyć systemu Windows XP Pro 32-bit działającego bezpośrednio na komputerze z fizycznym portem szeregowym. Co mam:

1. Dell Vostro 320 - to komputer typu all-in-one z 2010 roku, który nadal obsługuje natywnie system Windows XP i posiada fizyczny port szeregowy. Mój ma procesor Intel Core 2 Duo E7500 i 3 GB pamięci RAM - to o wiele więcej niż potrzebuje oprogramowanie Tech 2, ale będzie działać świetnie.
2. Płyta CD Dell Windows XP SP3, której używam do świeżej instalacji XP.
3. Chiński klon Tech 2, z No. 1 Auto Diagnostic przez aliexpress.com.
4. Trzy karty PCMCIA z tego samego miejsca. Dwie to Saab-English 148, a jedna to GM-English 33.004
5. Dysk flash 16 GB. (Uwierz mi, tego chcesz)

Muszę założyć, że wiesz, jak zainstalować system Windows XP na komputerze. Zbyt wiele zmiennych, aby wyjaśnić, jak to zrobić. Jeśli nie wiesz jak, istnieje wiele samouczków, które mogą Ci pomóc.
Zamierzamy zacząć zaraz po świeżej instalacji systemu Windows XP na komputerze. Gorąco polecam to zrobić - podnoszenie czyjegoś 10-letniego komputera i nadzieja, że po prostu działa, otwiera Cię na świat bólu - stare oprogramowanie antywirusowe, wątpliwe instalacje Javy, uszkodzone rejestry, bla bla. XP jest stary i głupi, najlepiej zacząć od nowa.

Pisząc to, właśnie kończę instalację systemu Windows XP Pro SP3 na moim Dell Vostro 320. Po zakończeniu system uruchomi się ponownie i zada mi kilka pytań:

1. Czy chcę zmienić ustawienia wyświetlania? Tak chcę.
2. Czy chcę włączyć automatyczne aktualizacje? Nie, nie chcę, nie teraz.
3. Moje imię? Lubię User, bo jest niezobowiązujące.

Następnie mnie zaloguje. Pierwszą rzeczą, którą zrobię, jest otwarcie Menedżera urządzeń:

1. Kliknij menu Start
2. Kliknij prawym przyciskiem myszy Mój komputer
3. Wybierz Właściwości
4. Wybierz kartę Sprzęt
5. Kliknij Menedżer urządzeń

i spójrz na wszystkie urządzenia, które mają żółte znaki zapytania obok nich, prawdopodobnie wiszące w obszarze Inne urządzenia, wskazując, że nie ma sterowników urządzeń. Są dwie rzeczy, które prawdopodobnie będziesz chciał zrobić:

1. Zainstaluj sterownik wideo, aby móc w pełni korzystać z różnych aplikacji Tech 2 i, najprawdopodobniej, WIS i EPC. Jeśli masz sterownik wyświetlacza o nazwie "Standard VGA" lub inne urządzenie o nazwie "Kontroler wideo", będziesz potrzebować sterownika. W przypadku maszyn z epoki XP będą trzy główne źródła sterowników wideo - Intel, AMD/ATI i Nvidia. Będziesz musiał wiedzieć, do kogo się zwrócić, aby uzyskać sterownik wideo. Prawdopodobnie nie mogę Ci w tym pomóc.

2. Upewnij się, że sterowniki chipsetu są zainstalowane, aby upewnić się, że system Windows prawidłowo zarządza chipsetem, ponieważ w przeciwnym razie mogą wystąpić problemy z portem szeregowym i USB. Jeśli masz mnóstwo nieznanych urządzeń o nazwie "Urządzenie PCI", prawdopodobnie brakuje Ci niektórych sterowników chipsetu. Podobnie jak w przypadku sterowników wideo, Intel, AMD/ATI i Nvidia są typowymi producentami chipsetów dla lat zerowych. Musisz wiedzieć, jaki masz chipset. Prawdopodobnie nie mogę Ci w tym pomóc.

Reszta rzeczy - takie jak urządzenia dźwiękowe i urządzenia sieciowe, naprawdę nie są ważne. W rzeczywistości, do pewnego stopnia, naprawdę nie chcesz, aby urządzenia sieciowe działały - to może potencjalnie utrudnić korzystanie z Tech 2, a My, Ludzie Internetu, nie potrzebujemy, aby Twój dinozaurowy system operacyjny rozprzestrzeniał wirusy po tubach. Tak więc, jesteś w dobrej formie, nie mając zainstalowanych sterowników sieciowych.

Jeśli masz komputer Dell, uzyskanie sterowników dla Twojego systemu jest łatwe. Spójrz na tył lub spód komputera i znajdź 7-cyfrowy numer Service Tag. Alternatywnie:

1. Kliknij menu Start
2. Kliknij Wszystkie programy
3. Kliknij Akcesoria
4. Kliknij Wiersz poleceń
5. W czarnym oknie Wiersza poleceń, które się pojawi, wpisz:

wmic bios get serialnumber

i naciśnij Enter.
6. Po zainstalowaniu wmic przez system Windows (dzieje się to automatycznie) zwróci on numer seryjny Twojego komputera, który jest również Twoim numerem Service Tag. (Tak, jestem tak leniwy, że nawet nie zamierzam obracać tej maszyny)

NA INNYM KOMPUTERZE:

1. Odwiedź www.dell.com
2. Kliknij Pomoc techniczna -> Pomoc techniczna według produktu
3. Wpisz właśnie uzyskany numer Service Tag
4. Kliknij Sterowniki i pliki do pobrania
5. Prawdopodobnie będziesz musiał zlokalizować opcję "System operacyjny" i wybrać "Zmień system operacyjny" na Windows XP
6. Włóż ten dysk flash 16 GB do komputera i zacznij pobierać sterowniki
7. Po pobraniu potrzebnych sterowników, weź ten dysk flash 16 GB do swojego DeLoreana... to znaczy starego komputera i zainstaluj je jeden po drugim. To świetna zabawa!

Również radziłbym włączyć opcję Wyłącz opóźnione zapisy dla dysku USB za pośrednictwem Menedżera urządzeń:

1. Kliknij menu Start
2. Kliknij prawym przyciskiem myszy Mój komputer
3. wybierz Właściwości.
4. Kliknij kartę Sprzęt.
5. Kliknij przycisk Menedżer urządzeń.
6. Znajdź swój na liście, prawdopodobnie w sekcji "Dyski."
7. Kliknij prawym przyciskiem myszy urządzenie i wybierz Właściwości.
8. Kliknij kartę Zasady.
9. Odznacz Włącz buforowanie zapisu na dysku.
10. Kliknij OK.

Dlaczego to robisz? Ponieważ opóźnione zapisy na dyskach wymiennych są irytujące. Gdy jest włączone, musisz użyć opcji "Bezpieczne wysuwanie sprzętu" za każdym razem, gdy chcesz wyjąć ten dysk USB. Będziesz go dużo przenosić, wysuwanie za każdym razem staje się męczące. Microsoft był sprytny i domyślnie wyłączył opóźnione zapisy w systemach Vista/7/8/10... dlatego nie musisz wysuwać dysków z tych nowszych systemów operacyjnych. Więc, poważnie, po prostu wyłącz to również na swoim komputerze z systemem XP.

Upewnij się, że zakończyłeś instalację ponownym uruchomieniem. To XP, nigdy nie zaszkodzi.
W tym momencie powinieneś mieć działającą maszynę XP, c2008, więc masz około siedmiu lat aktualizacji do zainstalowania. Na szczęście istnieje łatwy sposób. Weź swój dysk flash 16 GB, podłącz go z powrotem do drugiego komputera - tego z połączeniem internetowym - i przejdź do

https://ryanvm.net/forum/viewtopic.php?p=133918#133918

Przewiń trochę w dół do lokalizacji pobierania nieoficjalnego SP4 dla systemu Windows XP i pobierz go z Dysku Google. Kliknij link do Dysku Google, zlokalizuj plik WindowsXP-USP4-v[jaka jest aktualna wersja]-x86-ENU.exe, kliknij go prawym przyciskiem myszy i wybierz pobierz. Ma około 1 GB, zajmie to trochę czasu.
Po zakończeniu weź ten dysk flash z powrotem do swojego komputera z wehikułem czasu i zacznij instalować. Pamiętaj, że XP obsługuje tylko USB 2.0 w najlepszym razie, więc instalacja zajmie trochę czasu!

Zamierzam to teraz zrobić.

#70 ·
3. Chiński klon Tech 2, od No. 1 Auto Diagnostic przez aliexpress.com.
4. Trzy karty PCMCIA z tego samego miejsca. Dwie to Saab-English 148, a jedna to GM-English 33.004
Otrzymałem właśnie mój Tech 2 i dostałem tylko 1 kartę PCMCIA (dla Saaba). Czy potrzebuję drugiej karty Saab? Dlaczego? Myślałem, że tylko jedna karta wchodzi do góry urządzenia tech 2.

Wszystko wydaje się działać, ale nie mam dostępu do zabezpieczeń. (Błąd E3324: Odmowa dostępu do dostępu do zabezpieczeń!) Próbuję to namierzyć, ale pomyślałem, że upewnię się, że nie potrzebuję drugiej karty do komputera lub czegoś w tym rodzaju.

#3 · (Edited)
Podczas gdy instaluje się Nieoficjalny XP SP4, porozmawiajmy o Tech 2 i specjalistycznym oprogramowaniu Saab. Będziesz go potrzebować, a pobrania wynoszą łącznie około 5 GB, więc zajmie to trochę czasu. Najpierw przejrzyj ten wątek:

http://www.saabcentral.com/forums/showthread.php?t=612946

który zasadniczo mówi, aby kliknąć tutaj:

https://1drv.ms/f/s!AuMFf5LIARiPhoFnPRPppeYFz_RnTw

W tym linku onedrive znajdziesz dwa foldery. Pierwszy to pliki PDF, które zawierają mnóstwo rzeczy, na których Ci nie zależy. Drugi to Oprogramowanie i bardzo, bardzo zależy Ci na zawartości tego folderu. Kliknij na niego. Wiem, że chcesz.

Wewnątrz folderu Oprogramowanie znajduje się kilka kolejnych folderów, porozmawiajmy więc o nich:

Pliki BIN: Zawiera mnóstwo obrazów kart PCMCIA. To oprogramowanie, które sprawia, że Tech 2 działa. Każdy plik BIN reprezentuje dane o wartości jednej karty PCMCIA. Zakładając, że byłeś sprytny i zamówiłeś kartę Saab-English 148 ze swoim Tech 2, możesz bezpiecznie zignorować pliki w tym folderze. Jeśli tego nie zrobiłeś, będziesz chciał pobrać plik Saab 148.bin. Zachowaj go, wrócimy do tych plików BIN później. (W razie gdyby ktoś był ciekawy, pliki PCMCIA BIN nie mają nic wspólnego z plikami bin powszechnie określanymi podczas strojenia samochodów - nie myl się) Prawie na pewno możesz bezpiecznie zignorować resztę zawartości tego folderu.

GlobalTIS: Zawiera gigantyczny plik ZIP, który zawiera GlobalTIS i crack do niego. Potrzebujesz tego. Rozpocznij pobieranie.

TIS2000: Zawiera średniej wielkości plik 7zip, który zawiera TIS2000 i crack do niego. Potrzebujesz tego. Rozpocznij pobieranie.

Różne: Zawiera dwa podfoldery. Tech 2 Card Writer to fajne małe narzędzie, które pozwala zapisać pliki BIN, o których rozmawialiśmy wcześniej, na karcie PCMCIA zainstalowanej w Twoim Tech 2. To świetne, ponieważ oznacza to, że komputer XP, który budujesz w tej chwili, nie potrzebuje własnego gniazda kart PCMCIA. WSZYSTKO WYGRANE. Pobierz plik card_writer.exe z tego podfolderu. Memory Card Explorer zawiera narzędzie, które pozwala przeglądać karty PCMCIA. To prawdopodobnie nie jest przydatne dla większości ludzi. Możesz go pobrać, ale prawdopodobnie nie będziesz go używać. Zwróć uwagę, że nikt nie zawracał sobie głowy ZIPowaniem programu Memory Card Explorer, więc musisz pobrać cały ten folder, klikając na niego prawym przyciskiem myszy i wybierając opcję pobierania. Nie próbuj pobierać wszystkich tych plików osobno. To brzmi strasznie.

Instrukcje obsługi: Człowieku, gdyby ludzie czytali instrukcje, prawdopodobnie nie potrzebowalibyśmy tego wątku, więc nie zaczynaj teraz. Zignoruj ten folder.

WIS: Zawiera kolejny ogromny plik, który jest instalatorem Saab Workshop Information System. Ta wersja została zmodyfikowana, aby działała poprawnie w nowszych systemach operacyjnych. Chcesz tego, rozpocznij pobieranie.

W zależności od połączenia internetowego i hojności przepustowości Microsoftu, pobieranie tych plików może zająć trochę czasu. W przypadku tych dużych - GlobalTIS i WIS - gorąco polecam pobieranie jednego na raz, aby uzyskać maksymalną przepustowość. To naprawdę do bani, gdy masz wolne pobieranie i coś Cię przerywa...

Pobierz to wszystko na swój nowszy/szybszy komputer - nie umieszczaj tego bezpośrednio na dysku flash. Musimy zrobić kilka rzeczy z tymi plikami, zanim przeniesiemy je do Old Faithful.

#41 ·
Cześć wszystkim

Podczas gdy nieoficjalny XP SP4 jest instalowany, przejdźmy do Tech 2 i specjalistycznego oprogramowania Saab. Będziesz tego potrzebować, a pobieranie łącznie zajmie około 5 GB, więc zajmie to trochę czasu. Najpierw przejrzyj ten wątek:

który zasadniczo mówi, aby kliknąć tutaj:

W tym linku do usługi OneDrive znajdziesz dwa foldery. Pierwszy to pliki PDF, które zawierają mnóstwo rzeczy, na których Ci nie zależy. Drugi to Oprogramowanie i bardzo, bardzo zależy Ci na zawartości tego folderu. Kliknij na to. Wiem, że chcesz.

Wewnątrz folderu Oprogramowanie znajduje się więcej folderów, porozmawiajmy więc o nich:

Pliki BIN: Zawiera mnóstwo obrazów kart PCMCIA. To oprogramowanie, które sprawia, że Tech 2 działa. Każdy plik BIN reprezentuje dane o wartości jednej karty PCMCIA. Zakładając, że byłeś sprytny i zamówiłeś kartę Saab-English 148 ze swoim Tech 2, możesz bezpiecznie zignorować pliki w tym folderze. Jeśli tego nie zrobiłeś, będziesz chciał pobrać plik Saab 148.bin. Zachowaj go, wrócimy do tych plików BIN później. (Na wypadek gdyby ktoś był ciekawy, pliki PCMCIA BIN nie mają nic wspólnego z plikami bin powszechnie nazywanymi podczas strojenia samochodów - nie myl się) Prawie na pewno możesz bezpiecznie zignorować resztę zawartości tego folderu.

GlobalTIS: Zawiera gigantyczny plik ZIP, który zawiera GlobalTIS i crack do niego. Potrzebujesz tego. Rozpocznij pobieranie.

TIS2000: Zawiera średniej wielkości plik 7zip, który zawiera TIS2000 i crack do niego. Potrzebujesz tego. Rozpocznij pobieranie.

Różne: Zawiera dwa podfoldery. Tech 2 Card Writer to fajne małe narzędzie, które pozwala zapisać pliki BIN, o których rozmawialiśmy wcześniej, na karcie PCMCIA zainstalowanej w Twoim Tech 2. To świetne, ponieważ oznacza, że ​​komputer XP, który budujesz w tej chwili, nie potrzebuje własnego gniazda karty PCMCIA. WSZYSTKO WYGRANA. Pobierz plik card_writer.exe z tego podfolderu. Memory Card Explorer zawiera narzędzie, które pozwala rozejrzeć się po kartach PCMCIA. To prawdopodobnie nie jest przydatne dla większości ludzi. Możesz go pobrać, ale prawdopodobnie go nie użyjesz. Zwróć uwagę, że nikt nie zawracał sobie głowy ZIPowaniem programu Memory Card Explorer, więc musisz pobrać cały ten folder, klikając go prawym przyciskiem myszy i wybierając pobieranie. Nie próbuj pobierać wszystkich tych plików osobno. To brzmi okropnie.

Instrukcje obsługi: Człowieku, gdyby ludzie czytali instrukcje, prawdopodobnie nie potrzebowalibyśmy tego wątku, więc nie zaczynaj teraz. Zignoruj ​​ten folder.

WIS: Zawiera kolejny ogromny plik, który jest instalatorem Saab Workshop Information System. Ta wersja została zmodyfikowana, aby działała poprawnie w nowszych systemach operacyjnych. Chcesz tego, zacznij pobierać.

W zależności od połączenia internetowego i hojności przepustowości Microsoftu, pobieranie może zająć trochę czasu. W przypadku dużych plików - GlobalTIS i WIS - gorąco polecam pobieranie po jednym na raz, aby uzyskać maksymalną przepustowość. To naprawdę denerwujące, gdy masz wolne pobieranie i coś Ci przerywa...

Pobierz to wszystko na swój nowszy/szybszy komputer - nie umieszczaj tego bezpośrednio na pendrive. Musimy zrobić kilka rzeczy z tymi plikami, zanim przeniesiemy je do Old Faithful.
cześć wszystkim
i dziękuję jvanabra za doskonałe opracowanie
jestem mechanikiem i mam mały warsztat. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z Saabami i kupiłem swój pierwszy z problemami. Potrzebuję więc Twojej pomocy, aby zacząć nad nim pracować. Jestem prawie pewien, że jeśli wykonam każdy krok, na końcu będę miał fajny komputer.
Dostałem mój tech 2 kilka dni temu. i zacząłem wykonywać kroki. Dostałem komputer z portem com i zainstalowałem xp. Czas pobrać oprogramowanie.
Linki w tym poście są uszkodzone (widzę, że minęło trochę czasu)
mogę znaleźć inne linki wszędzie, ale nie mogę być pewien co do wersji lub czy są to działające oprogramowania.
Jeśli więc możesz jeszcze raz podać linki, pomożesz kolejnemu Saabowi 9-3 wrócić na drogi.
Dziękuję za pomoc od teraz.

#4 ·
Jeśli jesteś w tym momencie, powinieneś mieć:

1. Stary, okropny komputer z systemem Windows XP SP3, w pełni załatany i aktualny z nieoficjalnym SP4, potencjalnie z minimalną liczbą sterowników urządzeń

2. Twój nowy, wspaniały komputer z mnóstwem plików do pobrania z onedrive

Na początek uruchommy TIS2000. Aby to zrobić, musisz pobrać i zainstalować 7zip. Odwiedź tę stronę:

http://www.7-zip.org/download.html

i pobierz odpowiednią wersję 7zip dla systemu operacyjnego na nowszym komputerze podłączonym do Internetu. Po pobraniu zainstaluj 7zip.

Po zainstalowaniu 7zip znajdź Menedżera plików 7zip w menu Start i uruchom go. Domyślnie otworzy katalog Pobrane, w którym prawdopodobnie umieściłeś plik "TIS 2000 Dongle Crack.7z", który pobrałeś wcześniej. Jeśli nie umieściłeś go w katalogu Pobrane, musisz go znaleźć!

Po zlokalizowaniu "TIS 2000 Dongle Crack.7z" w Menedżerze plików 7zip, kliknij go dwukrotnie. Otworzy się i wyświetli folder o nazwie "TIS2000 Dongle Crack!" Możesz również kliknąć go dwukrotnie! Znajdziesz tam kilka folderów i plików.

Podłącz swój niezawodny pendrive 16 GB. Utwórz na tym pendrive folder o nazwie TIS2000, a następnie przejdź do nowego folderu TIS2000.

Teraz w Menedżerze plików 7zip wybierz wszystkie sześć elementów i przeciągnij je do folderu TIS2000, który właśnie utworzyłeś na pendrive. Może to zająć trochę czasu, aby się zakończyło, NAWET PO ZNIKNIĘCIU OKNA STANU, bądź cierpliwy i poczekaj, aż system Windows zakończy pracę.

Po zakończeniu przenieś pendrive z nowego komputera do starego. Zamierzamy zainstalować TIS2000.

1. Otwórz pendrive na starym komputerze
2. Kliknij dwukrotnie folder TIS2000
3. Kliknij dwukrotnie folder Saab TIS2000 2.2008
4. Kliknij dwukrotnie folder cosids
5. Kliknij dwukrotnie SETUP.EXE (istnieje kilka plików o nazwie setup lub podobnych do setup - potrzebujesz SETUP.EXE, ma ikonę samochodu podłączonego do Tech 2, co, wiesz, ma sens)
6. Instalator zada kilka pytań. WYBIERZ WSZYSTKIE USTAWIENIA DOMYŚLNE. NIC NIE ZMIENIAJ.

Instalator zajmuje trochę czasu. Bądź cierpliwy.

Po zainstalowaniu TIS2000 musisz zainstalować emulator klucza sprzętowego.

3. Kliknij dwukrotnie folder Drivers
4. Kliknij dwukrotnie DDINST32.EXE
5. Wybierz instalację Express
6. Po zakończeniu wybierz Wyjdź

Teraz musimy zainstalować crack.

1. Kliknij menu Start
2. Wybierz Uruchom
3. W oknie dialogowym Uruchom wpisz

c:\program files\cosids\bin

i naciśnij OK
4. Otwórz pendrive na starym komputerze
5. Przeciągnij id.dll z okna pendrive do okna c:\program files\cosids\bin. System Windows zapyta, czy chcesz zastąpić istniejący plik. Wybierz TAK.
6. Przeciągnij SCAControlUI.exe z okna pendrive do okna c:\program files\cosids\bin. System Windows zapyta, czy chcesz zastąpić istniejący plik. Wybierz TAK.
7. Zamknij okno c:\program files\cosids\bin.
8. Kliknij menu Start
9. Wybierz Uruchom
10. W oknie dialogowym Uruchom wpisz:

c:\windows\system32

i naciśnij OK
11. Wybierz Pokaż zawartość tego folderu
12. Otwórz pendrive na starym komputerze
13. Kliknij dwukrotnie folder Dongle
14. Przeciągnij każdy z plików - GOODKEY.SSI i SSIPDDP.SYS - z folderu Dongle do folderu c:\windows\system32. UPEWNIJ SIĘ, ŻE PRZECIĄGASZ TE PLIKI DO C:\WINDOWS\SYSTEM32, A NIE DO JEDNEGO Z INNYCH PODFOLDERÓW TAM PRZYPADKOWO.

Pomyślnie zainstalowałeś TIS2000.

#170 ·
Jeśli jesteś w tym momencie, powinieneś mieć:

1. Stary, okropny komputer z systemem Windows XP SP3, w pełni załatany i aktualny za pomocą nieoficjalnego SP4, potencjalnie z minimalną liczbą sterowników urządzeń

2. Twój nowy, wspaniały komputer z mnóstwem plików do pobrania z onedrive

Na początek, uruchommy TIS2000. Aby to zrobić, musisz pobrać i zainstalować 7zip. Odwiedź tę stronę:

Pobierz

i pobierz odpowiednią wersję 7zip dla systemu operacyjnego na nowszym komputerze podłączonym do internetu. Po pobraniu zainstaluj 7zip.

Po zainstalowaniu 7zip znajdź Menedżera plików 7zip w menu Start i uruchom go. Domyślnie otworzy się katalog Pobrane, w którym prawdopodobnie umieściłeś plik "THE TIS 2000 Dongle Crack.7z", który pobrałeś wcześniej. Jeśli nie umieściłeś go w katalogu Pobrane, musisz go znaleźć!

Po zlokalizowaniu "TIS 2000 Dongle Crack.7z" w Menedżerze plików 7zip, kliknij go dwukrotnie. Otworzy się i wyświetli folder o nazwie "TIS2000 Dongle Crack!" Możesz również kliknąć go dwukrotnie! Znajdziesz tam kilka folderów i plików.

Podłącz swój niezawodny pendrive 16 GB. Utwórz folder na tym pendrive o nazwie TIS2000, a następnie przejdź do nowego folderu TIS2000.

Teraz, w Menedżerze plików 7zip, wybierz wszystkie sześć elementów i przeciągnij je do folderu TIS2000, który właśnie utworzyłeś na pendrive. Może to zająć trochę czasu, aby się zakończyć, NAWET PO ZNIKNIĘCIU OKNA STATUSU, bądź cierpliwy i poczekaj, aż system Windows zakończy pracę.

Po zakończeniu przenieś pendrive z nowego komputera do starego. Zamierzamy zainstalować TIS2000.

3. Kliknij dwukrotnie folder Saab TIS2000 2.2008
4. Kliknij dwukrotnie folder cosids
5. Kliknij dwukrotnie SETUP.EXE (istnieje kilka plików o nazwie setup lub podobnych do setup - potrzebujesz SETUP.EXE, ma ikonę samochodu podłączonego do Tech 2, co, wiesz, ma sens)
6. Instalator zada kilka pytań. WYBIERZ WSZYSTKIE USTAWIENIA DOMYŚLNE. NIC NIE ZMIENIAJ.

Instalator zajmuje trochę czasu. Bądź cierpliwy.

Po zainstalowaniu TIS2000 musisz zainstalować emulator klucza sprzętowego.

3. Kliknij dwukrotnie folder Drivers
4. Kliknij dwukrotnie DDINST32.EXE
5. Wybierz instalację Express
6. Po zakończeniu wybierz Exit

Teraz musimy zainstalować crack.

1. Kliknij menu Start
2. Wybierz Uruchom
3. W oknie dialogowym Uruchom wpisz

c:\program files\cosids\bin

i naciśnij OK
4. Otwórz pendrive na starym komputerze
5. Przeciągnij id.dll z okna pendrive do okna c:\program files\cosids\bin. System Windows zapyta, czy chcesz zastąpić istniejący plik. Wybierz TAK.
6. Przeciągnij SCAControlUI.exe z okna pendrive do okna c:\program files\cosids\bin. System Windows zapyta, czy chcesz zastąpić istniejący plik. Wybierz TAK.
7. Zamknij okno c:\program files\cosids\bin.
8. Kliknij menu Start
9. Wybierz Uruchom
10. W oknie dialogowym Uruchom wpisz:

c:\windows\system32

i naciśnij OK
11. Wybierz Pokaż zawartość tego folderu
12. Otwórz pendrive na starym komputerze
13. Kliknij dwukrotnie folder Dongle
14. Przeciągnij każdy z plików - GOODKEY.SSI i SSIPDDP.SYS - z folderu Dongle do folderu c:\windows\system32. UPEWNIJ SIĘ, ŻE PRZECIĄGASZ TE PLIKI DO C:\WINDOWS\SYSTEM32, A NIE DO JEDNEGO Z INNYCH PODFOLDERÓW TAM PRZYPADKOWO.

Pomyślnie zainstalowałeś TIS2000.

#5 · (Edited)
Dobrze, przejdźmy teraz do GlobalTIS. Jest tu więcej przeszkód do pokonania, więc przygotuj się.

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, to zlokalizować plik GlobalTIS.zip, który wcześniej pobrałeś z onedrive. Możemy go teraz rozpakować na nowszym komputerze:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy na pliku GlobalTIS.zip
2. Wybierz Wyodrębnij lub Wyodrębnij wszystko (zależy od używanej wersji systemu Windows)
3. Nic nie zmieniaj, po prostu kliknij Wyodrębnij

Po zakończeniu otworzy się nowe okno. To nowy folder o nazwie GlobalTIS, który zawiera wszystkie pliki w GlobalTIS.zip.

Najpierw zlokalizuj Saab Global TIS 2010-1.iso - To "obraz ISO" płyty DVD instalacyjnej GlobalTIS. To, co tu robimy, zależy od tego, jaki system operacyjny ma twój nowszy komputer.

Jeśli używasz systemu Windows Vista, jesteś szalony. Ale jeśli masz to lub Windows 7, twoją łatwą opcją jest włożenie pustej płyty DVD do napędu i zapisanie tego ISO na dysku fizycznym.

Jeśli używasz systemu Windows 8 lub Windows 10, możesz faktycznie wyświetlić zawartość tego ISO bez nagrywania go na dysk fizyczny. Po uzyskaniu dostępu do zawartości możesz skopiować je na pendrive 16 GB i zainstalować stamtąd. Myślę - jeszcze tego nie próbowałem, ale spróbuję w najbliższej przyszłości. Systemy Windows 8 i Windows 10 nadal mają możliwość nagrywania plików ISO na nośniki fizyczne.

Nawet jeśli używasz systemu Windows Vista lub 7, możesz zainstalować oprogramowanie do wyświetlania zawartości. Odwiedź ten adres URL:

https://www.microsoft.com/pl-pl/download/details.aspx?id=38780

i zainstaluj Panel sterowania wirtualnym napędem CD-ROM.

Teraz, po tym wszystkim - ponieważ nie mam bezpośredniego doświadczenia z instalowaniem GlobalTIS z pendrive'a i ponieważ istnieje wiele zmiennych, aby to zrobić, przejdziemy do nagrania tego obrazu ISO na fizyczną płytę DVD... to będzie takie samo doświadczenie na wszystkich komputerach. Więc jeśli wiesz, co robisz z montowaniem plików ISO i tak dalej, do dzieła. Reszta klasy zrobi w przyszłości plastikowego frisbee.

1. Włóż pustą płytę DVD do napędu DVD (jeśli system Windows wyskoczy z oknem Autoodtwarzania, po prostu kliknij "x")
2. Zlokalizuj Saab Global TIS 2010-1.iso w folderze GlobalTIS, który utworzyliśmy minutę temu
3. Kliknij prawym przyciskiem myszy na Saab Global TIS 2010-1.iso
4. Wybierz Nagraj obraz dysku
5. Po załadowaniu programu Windows Disc Image Burner kliknij Nagraj

Ten proces zajmie trochę czasu, więc bądź cierpliwy.

Podczas nagrywania możemy zrobić kilka innych rzeczy!

Kliknij menu Start i znajdź Menedżera plików 7-zip z wcześniej. Kliknij na to. Domyślnie otworzy się katalog Pobrane, w którym prawdopodobnie umieściłeś plik "GlobalTIS.zip", *i* gdzie utworzyliśmy folder GlobalTIS minutę temu. Jeśli nie umieściłeś go w swoim katalogu Pobrane, musisz go znaleźć!

W Menedżerze plików 7-Zip kliknij dwukrotnie folder GlobalTIS (NIE plik GlobalTIS.zip). Kliknij dwukrotnie SAAB GLOBALTIS KEYGEN.rar. Wewnątrz znajdują się dwa pliki - KeyGen.bat i KeyGen.class.

1. Podłącz pendrive 16 GB z powrotem do nowszego komputera, jeśli jeszcze nie jest podłączony.
2. Otwórz go i utwórz nowy folder o nazwie keygen.
3. Przeciągnij dwa pliki - KeyGen.bat i KeyGen.class - z Menedżera plików 7-zip do folderu keygen, który właśnie utworzyłeś na pendrive
4. Zamknij Menedżera plików 7-zip

Na koniec skopiuj plik Java 6 for global tis.exe z folderu GlobalTIS na pendrive.

Teraz mamy jeszcze jedną rzecz przygotowawczą do zrobienia. Przejdź tutaj:

https://www.foxitsoftware.com/pl/products/pdf-reader/

i pobierz BEZPŁATNE POBIERANIE programu Foxit PDF Reader. Zapisz go na pendrive.

Powinieneś teraz mieć:

1. Płytę DVD z programem GlobalTIS
2. Pendrive z folderem o nazwie keygen, który zawiera dwa pliki
3. Java 6 for global tis.exe na pendrive
4. FoxitReader83_enu_Setup_Prom.exe na pendrive

Wyjmij pendrive z komputera i zwróć go do tego starego, zepsutego XP, którego dostałeś na Ebay.

1. Otwórz pendrive
2. Kliknij dwukrotnie Java 6 for global tis.exe
3. Uruchom instalator Java - zajmie to tylko sekundę.

Zwróć uwagę na ostatni ekran po zainstalowaniu Javy: Java będzie okresowo sprawdzać aktualizacje. To jeden z powodów, dla których nie chcesz, aby ten komputer był podłączony do Internetu - NIE chcesz, aby Java się aktualizowała. To ważne.

Po zainstalowaniu Javy uruchommy Internet Explorer raz, aby upewnić się, że działa. Kliknij menu Start, kliknij Internet. Możesz zostać poproszony o udzielenie odpowiedzi na kilka pytań - zachęcam do udzielenia odpowiedzi na te pytania i NIE klikania "Zapytaj mnie później". Po prostu skończ z tym.

Czy wszystko wygląda dobrze? Świetnie.

Teraz musimy zainstalować oprogramowanie do przeglądania plików PDF. Otwórz pendrive i kliknij dwukrotnie FoxitReader83_enu_Setup_Prom.exe, aby rozpocząć instalację. Nie zmieniaj żadnych opcji, po prostu klikaj Dalej przez cały proces. Po zakończeniu kliknij Zakończ, a Foxit się otworzy. Wybierz Teraz nie, wyjdź z Foxit.

Włóż płytę DVD, którą właśnie nagrałeś, do napędu komputera XP. Autoodtwarzanie powinno przejąć kontrolę - po kilku sekundach otrzymasz okno InstallAnywhere i poruszający się pasek stanu. Jeśli nie, wyprzedziłeś i wyłączyłeś Autoodtwarzanie, wstydź się. Jesteś ze mną lub przeciwko mnie.

Przeprowadź instalator GlobalTIS, który polega głównie na kilkukrotnym kliknięciu OK i Dalej. Nie zmieniaj domyślnej ścieżki instalacji, nie zmieniaj typu instalacji, nie zmieniaj hosta, nie zmieniaj portów, nie konfiguruj serwera poczty, nie dodawaj proxy. OK i Dalej to wszystko, co robisz, DOPÓKI nie dojdziesz do kodu dealera. Wpisz 6-cyfrową liczbę do wyboru. ZAPAMIĘTAJ SZEŚCIO-CYFROWĄ LICZBĘ. Użyłem 599599!

GlobalTIS potrzebuje wieczności na instalację, bądź cierpliwy. Mnóstwo, mnóstwo małych plików.
Bądź na bieżąco z częścią Następna.

#6 · (Edited)
Jeśli jesteś jak ja, prawdopodobnie zniknąłeś 22 uncje Drake'a, czekając na zainstalowanie GlobalTIS, więc może być trochę ciężko. Trzymaj się tego. Możesz zrobić wszystko, na co masz ochotę.

W końcu możesz kliknąć Gotowe i GlobalTIS jest zainstalowany. Teraz musimy to złamać.

Najpierw zlokalizuj ikonę GlobalTIS na pulpicie. Kliknij dwukrotnie na nią. Internet Explorer się załaduje i prawdopodobnie zajmie to dużo czasu, zanim cokolwiek się stanie. Bądź cierpliwy, zostaw to tam.

IE w końcu odpowie wyskakującym okienkiem informującym, że informacje wysyłane przez Internet nie są bezpieczne. To fajnie, upewnij się, że pole "Nie pokazuj tego..." jest zaznaczone i kliknij Tak.

Spójrz na górę ekranu i zwróć uwagę na ostrzeżenie "Ustawienia intranetu są domyślnie wyłączone...". Musimy je ponownie włączyć, więc kliknij na baner, na którym jest napisane "Kliknij, aby uzyskać opcje" i wybierz Włącz ustawienia intranetu. Otrzymasz okno ostrzegawcze, kliknij Tak.

Zostaniesz przeniesiony z powrotem do strony rejestracji GlobalTIS. Musisz tu zwrócić uwagę:

1. Kliknij Edytuj dane dealera
2. Wypełnij WSZYSTKO. Dane nigdzie nie idą, użyj dowolnych informacji, ALE zanotuj identyfikator dealera. Użyj tego samego identyfikatora, który podałeś wcześniej. Jeśli jesteś mną, to będzie 599599.
3. Kliknij Zapisz, gdy skończysz.
4. Zostaniesz powiadomiony, że dane dealera zostały zapisane, kliknij OK.
5. Nie zmieniaj liczby użytkowników, nie zmieniaj subskrypcji marki
6. Kliknij Rejestracja e-mail/faksem
7. IE wyskoczy z pytaniem o miejsce zapisu pliku. Domyślnie są to Moje dokumenty. Po prostu zostaw to, kliknij Zapisz.
8. Kliknij Zamknij, aby zamknąć okno pobierania
9. W oknie GlobalTIS kliknij przycisk Wyloguj.
10. Potwierdź, że chcesz się wylogować.
11. Zamknij program Internet Explorer

Następnie musimy uzyskać trochę informacji.

1. Kliknij menu Start
2. Kliknij Moje dokumenty
3. Kliknij dwukrotnie plik o nazwie "rejestracja" - to plik, który GlobalTIS utworzył minutę temu
4. Foxit otworzy się i wyświetli plik PDF z nagłówkiem GM Europe.
5. Przewiń w dół i znajdź identyfikator żądania i klucz oprogramowania
6. Kliknij menu Start
7. Kliknij Wszystkie programy
8. Kliknij Akcesoria
9. Kliknij Notatnik
10. W oknie Foxit wybierz 64-znakowy klucz oprogramowania.
11. Kliknij prawym przyciskiem myszy na swoim wyborze i wybierz Kopiuj
12. Kliknij okno Notatnika.
13. Kliknij Edytuj -> Wklej
14. Twój 64-znakowy klucz oprogramowania pojawi się w Notatniku.
15. Edytuj ten klucz, aby był w jednym wierszu i usuń wszystkie myślniki.

Teraz sprawy nabierają realnego kształtu. ZWRÓĆ UWAGĘ.

1. Otwórz swój dysk flash i kliknij dwukrotnie folder keygen, który utworzyliśmy dawno temu. Upewnij się, że wciąż są tam dwa pliki - KeyGen.bat i KeyGen.class.
2. Kliknij menu Start
3. Kliknij Uruchom
4. Wpisz C:\Program Files\GlobalTIS\tomcat\webapps\tis2web\WEB-INF\lib
5. Kliknij OK
6. Przeciągnij KeyGen.bat i KeyGen.class z dysku flash do tego okna
7. Zamknij okno dysku flash. Pozostaw otwarte drugie okno - C:\Program Files\GlobalTIS\tomcat\webapps\tis2web\WEB-INF\lib, zatytułowane "lib"
8. Kliknij menu Start
9. Kliknij Wszystkie programy
10. Kliknij Akcesoria
11. Kliknij Wiersz poleceń
12. Wpisz

cd\Program Files\GlobalTIS\tomcat\webapps\tis2web\WEB-INF\lib

i naciśnij Enter
13. Znajdź swoje okno Notatnika, to, w którym edytowaliśmy ten 64-znakowy klucz oprogramowania
14. Zaznacz cały ten 64-znakowy klucz - UPEWNIJ SIĘ, ŻE ZAZNACZASZ TYLKO KLUCZ, ŻADNYCH SPACJI LUB POWROTÓW ANI NICZEGO INNEGO
15. Kliknij Edytuj -> Kopiuj
16. Wróć do okna Wiersza poleceń
17. Wpisz:

keygen

NIE NACISKAJ ENTER
18. Naciśnij RAZ spację
19. W lewym górnym rogu okna Wiersza poleceń kliknij małą ikonę wiersza poleceń
20. Wybierz Edytuj
21. Wybierz Wklej
22. 64-znakowy klucz oprogramowania powinien pojawić się w wierszu poleceń
23. BEZ NACISKAANIA ENTER, po prostu zacznij pisać

>> key.txt

24. Teraz, wreszcie, naciśnij Enter
25. Mniej więcej nic nie powinno się wydarzyć.
25. Wpisz

exit

i naciśnij Enter

Twoje okno wiersza poleceń zostanie zamknięte. Możesz również zamknąć Notatnik. Nie musisz zapisywać pliku w Notatniku. Skończyliśmy z tym.

Teraz wróćmy do tej rejestracji.

1. Znajdź okno C:\Program Files\GlobalTIS\tomcat\webapps\tis2web\WEB-INF\lib, zatytułowane "lib", które pozostawiliśmy otwarte wcześniej. Poszukaj w nim dokumentu tekstowego o nazwie key i kliknij dwukrotnie na niego. Powinien tam być krótki ciąg znaków (Twój identyfikator subskrybenta), kolejny 64-znakowy ciąg znaków (Twój klucz licencyjny) i "From Russia with Love".
2. Znajdź ponownie ikonę GlobalTIS na pulpicie i kliknij dwukrotnie na nią. Tym razem powinna załadować się znacznie szybciej!
3. Przewiń w dół i zlokalizuj sekcję 6, pola Identyfikator subskrybenta i Klucz licencyjny.
4. Skopiuj i wklej ciągi z key.txt do okna rejestracji GlobalTIS.
5. Przewiń dalej w dół w oknie rejestracji GlobalTIS i kliknij Zarejestruj klucz licencyjny
6. PRZECZYTAJ OSTRZEŻENIE - zajmie to trochę czasu - a następnie naciśnij OK.
7. HAHA - oszukany! Zrobione natychmiast. Naciśnij przycisk wylogowania.

Zamknij wszystkie okna. WSZYSTKIE.

Gotowe. GlobalTIS jest zainstalowany!

Czy ktoś chce kupić Dell Vostro 320 all-in-one? LOL

#7 ·
Problem z instalacją TIS2000

Po wykonaniu kroków instalacji opisanych na początku tego wątku i zakończeniu kroków związanych z crackiem klucza sprzętowego, otrzymuję błąd "please complete first installation of tis 2000" podczas próby otwarcia tis2000. Czy ktoś ma pomysły, co się dzieje i jak to naprawić? Dodatkowo, podczas próby odinstalowania tis2000 otrzymuję błąd "please stop first all TIS2000 components" po otwarciu aplikacji instalacyjnej. Nie mam więc możliwości odinstalowania i ponownej instalacji.

Dell Latitude D620, WinXP SP4

#198 ·
Problem z instalacją TIS2000

Po wykonaniu kroków instalacji opisanych na początku tego wątku i zakończeniu kroków związanych z crackiem klucza sprzętowego, otrzymuję błąd "please complete first installation of tis 2000" podczas próby otwarcia tis2000. Czy ktoś ma pomysły, co się dzieje i jak to naprawić? Dodatkowo, podczas próby odinstalowania tis2000, otrzymuję błąd "please stop first all TIS2000 components" po otwarciu aplikacji instalacyjnej. Nie mam więc możliwości odinstalowania i ponownej instalacji.

Dell Latitude D620, WinXP SP4
Czy udało Ci się dowiedzieć, co to było?

#9 ·
Cześć! Mój przypadek jest trochę inny, więc zadam Ci kilka pytań, zanim spróbuję rozwiązać problem.
Właśnie wymieniłem układ napędowy w moim 9-3 ss 1.8t 2003 B207e na B207R. Teraz muszę sprawić, żeby rozpoznał inny ECU, aby mój samochód znów zaczął jeździć.
1. Podajesz przykład starego ECU 2.0T dla silnika 2.0t. A co, jeśli jest to ECU 2.0T wraz z silnikiem, skrzynią biegów, turbosprężarką itp. dla samochodu 1.8t?
2. Myślę, że nie wymaga to żadnego przeprogramowania, tylko dodania nowego ECU do samochodu, czy mam rację?
3. Jeśli tak, czy powinienem po prostu postępować zgodnie z instrukcjami, które Tech 2 zaleca dla dodania nowego ECU? Czy Tis 2000 jest nadal wymagany?
4. Tech 2 znajduje 2 numery VIN, którego powinienem użyć? Myślałem o numerze VIN samochodu 1.8t, samochodu, do którego instaluję nowy silnik.
5. Czy po dodaniu nowego ECU błąd immobilizera zniknie?
Dziękuję.

#10 ·
Witajcie wszyscy, dziękuję za to, co wydaje się być bardzo szczegółowym i prostym w obsłudze, doskonałym wątkiem. Jestem w trakcie próby pobrania wszystkich wymaganych plików z OneDrive i tutaj napotykam problem. Folder TIS 2000 zawiera tylko "TIS 2000 Dongle Crack.7z". Wydaje się, że właściwy plik TIS 2000 nie istnieje.

#11 ·
Witajcie wszyscy, dziękuję za to, co wydaje się być bardzo szczegółowym i prostym w obsłudze, doskonałym wątkiem. Jestem w trakcie próby pobrania wszystkich wymaganych plików z OneDrive i tutaj napotykam problem. Folder TIS 2000 zawiera tylko "TIS 2000 Dongle Crack.7z". Wydaje się, że właściwy plik TIS 2000 nie jest tam obecny.
To cała reszta. To JEST TIS2000 i jest złamane, więc możemy z niego korzystać.

#14 ·
***OSTRZEŻENIE***

10) Przekręć kluczyk do pozycji wyłączonej...nie do blokady.

11) Wybierz OK po upewnieniu się, że wszystko jest wyłączone (światła, radio itp. i pełny akumulator).

12) Poczekaj

13) Numer VIN samochodu, w którym siedzisz, powinien być wyświetlony.

14) Wyłącz zapłon.
Dzięki za świetny opis Dspargo

Mam tylko jedno pytanie dotyczące kroków. W kroku 10 mówisz, aby włożyć kluczyk w pozycję wyłączoną. Przejdź do kroku 14. Czy mówisz, aby włożyć go w pozycję wyłączoną czy zablokowaną? Jeśli w pozycji "wyłączonej", czy był jakiś moment między krokami 10 i 14, w którym mieliśmy ponownie włączyć zapłon, ponieważ był już wyłączony?

Dzięki

#21 ·
Musi to być stara wersja, w przeciwnym razie nie zadziała... Java 6.

1. Otwórz dysk flash
2. Kliknij dwukrotnie Java 6 dla global tis.exe
3. Przejdź przez instalator Java - zajmie to tylko chwilę.

Zwróć uwagę na ostatni ekran po zainstalowaniu Java: Java będzie okresowo sprawdzać aktualizacje. To jeden z powodów, dla których nie chcesz, aby ten komputer był podłączony do Internetu - NIE chcesz, aby Java się aktualizowała. To ważne.

#32 · (Edited)
Musi być stara wersja, inaczej nie zadziała... Java 6.

1. Otwórz dysk flash
2. Kliknij dwukrotnie Java 6 dla global tis.exe
3. Uruchom instalator Java - zajmie to tylko sekundę.

Zwróć uwagę na ostatni ekran po zainstalowaniu Java: Java będzie okresowo sprawdzać aktualizacje. To jeden z powodów, dla których nie chcesz, aby ten komputer był podłączony do Internetu - NIE chcesz aktualizować Java. To ważne.
Możesz wyłączyć aktualizacje Java w rejestrze. Spowoduje to również usunięcie opcji aktualizacji ręcznej w Javie. Surowe, ale skuteczne.

64-bit:
Code:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\JavaSoft\Java Update\Policy]

"EnableJavaUpdate"=dword:00000000
32-bit:
Code:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\JavaSoft\Java Update\Policy]

"EnableJavaUpdate"=dword:00000000

#22 ·
Odinstalowano Java 8, zrestartowano, zainstalowano Java 6 z folderu TIS, zrestartowano, przetestowano i to samo. Odinstalowano/zainstalowano ponownie GlobalTIS, przetestowano i to samo. Blokada wyskakujących okienek wyłączona, Antywirus wyłączony, ale to samo.

"Program Internet Explorer nie może wyświetlić tej strony sieci Web" Hmmm.

Świeża instalacja Windows XP z dodatkiem SP4 z linków.

#25 · (Edited)
TIS2000 będzie również działać bez subskrypcji, ale może nie być tak aktualny jak GlobalTIS i nie obsługuje pojazdów z najnowszego roku modelowego.

Nowa instalacja GlobalTIS powinna działać na czystej instalacji XP. Myślę, że z jakiegoś powodu nie uruchamia się serwer internetowy lub baza danych.

Spróbuj załadować http://localhost:9080 (bez części /tis2web). Powinieneś otrzymać ekran Apache Tomcat.
Jeśli nie, serwer internetowy nie działa; jeśli tak, to coś jest nie tak z Transbase.
Przejdź do Usług (przycisk start > uruchom > wpisz "services.msc" i naciśnij enter) i sprawdź, czy obie usługi działają (nazwy zaczynają się od GlobalTIS; jeden to serwer internetowy Tomcat, a drugi to baza danych Transbase).

Jeśli któraś usługa nie jest uruchomiona i nie możesz uruchomić ich ręcznie, musisz poszukać błędów w plikach dziennika. Jeśli masz zainstalowane inne oprogramowanie, może ono używać tych samych portów, których GTIS próbuje użyć - możesz spróbować ponownie zainstalować GTIS i zmienić numery portów (na przykład zwiększyć wartości domyślne o 100 lub 1000).

Myślę, że masz poprawną część instalacji, ale mam wideo, które to omawia, jeśli nie jesteś pewien. Posiadanie nieprawidłowej wersji Java nie powinno powodować problemu, który masz.

Spróbuj czystej instalacji XP SP3 bez żadnych aktualizacji. To nie jest idealne, ale jeśli używasz laptopa tylko do GTIS/TIS2000, to tak naprawdę nie ma znaczenia.

#27 ·
Tak, usługa Tomcat nie uruchamia się. Usługa GLOBALTIS_TC6 uruchamia się i zatrzymuje bez problemu, podobnie jak COSIDS_TB, ale usługa GlobalTIS_TC6 jest zatrzymana. Podczas próby uruchomienia pojawia się komunikat o błędzie: "System Windows nie mógł uruchomić usługi ~ skontaktuj się z dostawcą".

Plik dziennika w Podglądzie zdarzeń dla aplikacji pokazuje, że komputer może nie mieć niezbędnych informacji rejestru lub pliku DLL komunikatów.

Coraz bliżej.

#28 ·
Co się stanie, jeśli mam w samochodzie tuning BSR Stage 4?

***OSTRZEŻENIE***

Ta procedura zepsuje Twój samochód, jeśli nie zostanie wykonana prawidłowo. Nie próbowałbym tego po raz pierwszy w swoim codziennym kierowcy. Powinieneś kupić jeden za 100 $ z eBay lub wziąć go ze złomowiska, aby przetestować.

Zainstaluj swój „ECU ze złomowiska” w swoim samochodzie. Upewnij się, że najpierw odłączysz ujemny kabel od akumulatora. Po zakończeniu ponownie podłącz ujemny kabel do akumulatora.

Edycja zgodnie z informacjami zwrotnymi CJPeterborough:

Należy podłączyć ładowarkę 12 V do akumulatora. Akumulator musi mieć napięcie od 12,6 do 14 V. Akumulator musi być w pełni naładowany przed programowaniem.

Musi być używany zasilacz sieciowy do Tech 2 i ten do laptopa.

1) Podłącz Tech 2 do swojego samochodu.

2) Przekręć kluczyk w stacyjce do pozycji włączonej.

3) Włącz Tech 2.

4) Wybierz Service Programming System (SPS).

5) Wybierz żądanie informacji.

6) Wybierz kontynuuj, aby pobrać VIN itp.

7) Wybierz rok i model swojego samochodu.

8) Wybierz silnik.

9) Wybierz ECM.

10) Przekręć kluczyk w stacyjce do pozycji wyłączonej… nie do pozycji blokady.

11) Wybierz OK po upewnieniu się, że wszystko jest wyłączone (reflektory, radio itp. i pełny akumulator).

12) Poczekaj

13) Powinien zostać wyświetlony numer VIN samochodu, w którym siedzisz.

14) Wyłącz zapłon.

15) Wyłącz Tech 2.

16) Odłącz Tech 2 od samochodu.

17) Uruchom TIS2000.

18) Połącz się z laptopem z TIS2000 (kabel sieciowy do laptopa).

19) Włącz Tech 2 i pozostaw na ekranie początkowym.

20) Kliknij Service Programming System (SPS) na laptopie.

21) Wybierz Tech 2 i przeprogramuj (jeśli chcesz mieć wiele ECU, np. zapasowe i tuning).

22) Na następnym ekranie wybierz dalej.

23) Potwierdź, że numer VIN dotyczy samochodu, w którym siedzisz, a następnie dalej.

24) Wybierz szczegóły dotyczące swojego samochodu, a następnie dalej.

25) Ekran przeprogramowania... powinieneś zobaczyć numery części oprogramowania, notatkę na temat aktualizacji nowej wersji oprogramowania i szczegóły dotyczące Twojego samochodu. Kliknij przycisk reprog.

26) Ten ekran pokaże postęp aktualizacji.

27) Następny ekran pokazuje, że skończyłeś.

28) Odłącz kabel sieciowy.

29) Przekręć kluczyk w stacyjce do pozycji włączonej.

30) Podłącz Tech 2 do swojego samochodu. Wybierz SPS, a następnie Program ECU. Postępuj zgodnie z instrukcjami. Po zakończeniu powinno pojawić się powiadomienie, że programowanie zakończyło się pomyślnie.

31) Wybierz diagnostykę.

32) Wybierz szczegóły swojego samochodu.

33) Wybierz wszystko.

34) Wybierz dodaj/usuń.

35) Wybierz moduły sterujące.

36) Wybierz ECM (moduł sterowania silnikiem).

37) Wybierz dodaj.

38) Uzyskaj dostęp do zabezpieczeń.

39) Wybierz diagnostykę.

40) Wybierz szczegóły swojego samochodu.

41) Wybierz wszystko.

42) Wybierz dodaj/usuń.

43) Wybierz moduły sterujące.

44) Wybierz ECM (moduł sterowania silnikiem).

45) Wybierz dodaj.

46) Wybierz szczegóły dotyczące swojego samochodu.

47) Wybierz OK.

48) Wybierz rozmiar opony.

49) Wybierz swój rynek.

50) Wybierz nie, jeśli chcesz mieć wiele ECU, np. zapasowe i tuning.

51) Przekręć kluczyk w stacyjce do pozycji blokady.

52) Wyjmij kluczyk.

53) GOTOWE
Co się stanie, jeśli mam w samochodzie tuning BSR Stage 4?

Czy mogę to zrobić, mając tuning BSR Stage 4? A może muszę zrobić coś innego?

#30 ·
Czy nie ma ekranu, na którym trzeba wybrać NIE? I nie było to zbyt intuicyjne, co wybrać. Myślę, że to jedyna część, w której można to zepsuć.

Wybierz "NIE!" Chcemy wielu ECU, abyśmy mogli wymieniać i stroić do woli.

Który to ekran?

#31 · (Edited)
Image
Wymieniłem ecm w moim 03 9-3ss 2.0t na ecm z 2.0T z rod kock i dostaję połowę doładowania i kod braku czujnika spalania stukowego, który nie znika. Użyłem mojego klonu tech2 i add/remove, aby dodać ecm ze złomowiska bez sps. Teraz zażądałem informacji z ecm i kiedy łączę się z sps, vin jest nieprawidłowy i nie pozwala mi wprowadzać zmian.

edit. rozwiązane. kluczyk był w stacyjce zamiast wyłączony

#35 ·
Hmm pobrałem pliki instalacyjne TIS2000 tutaj na stronie z dołączonym crackiem do klucza sprzętowego. Jedynym problemem jest to, że nigdy nie mogę ukończyć instalacji. Otrzymuję komunikat o błędzie, który mówi coś w stylu "E721 i uruchom ponownie aktualizację". To jest moje tłumaczenie ze szwedzkiego, które wybrałem podczas instalacji, ponieważ jestem ze Szwecji.

/Dave

#36 ·
Hmm, pobrałem pliki instalacyjne TIS2000 tutaj na stronie z dołączonym crackiem do dongle. Jedynym problemem jest to, że nigdy nie mogę dokończyć instalacji. Otrzymuję komunikat o błędzie mówiący coś w stylu "E721 i proszę uruchomić ponownie aktualizację". To jest moje tłumaczenie ze szwedzkiego, które wybrałem podczas instalacji, ponieważ jestem ze Szwecji.

/Dave
Jaka wersja systemu Windows?

#37 ·
Windows XP Pro 32bit. Zrezygnowałem z próbowania i zainstalowałem Win 7 Ultimate 32bit, który działał dobrze.

Czy jest jakiś sposób, aby upewnić się, że crack do klucza sprzętowego faktycznie działa?

Nigdy wcześniej nie musiałem używać komputera w połączeniu z samochodem/Tech2. Miałem tylko starsze SAAB-y.

#38 ·
Windows XP Pro 32bit. Zrezygnowałem z próbowania i zainstalowałem Win 7 Ultimate 32bit, który działał dobrze.

Czy jest jakiś sposób, aby upewnić się, że crack dongle rzeczywiście działa?

Nigdy wcześniej nie musiałem używać komputera w połączeniu z samochodem/Tech2. Miałem tylko starsze SAAB:y.
To działa dla wszystkich innych, ale ze wszystkimi rzeczami, które mogą pójść źle z konfiguracją komputera, prawdopodobnie ma problem tylko z tym komputerem.

Podłącz Tech 2 do komputera z systemem Windows 7 i spróbuj uzyskać dostęp do zabezpieczeń, aby potwierdzić, że wszystko działa.