Jestem w trakcie naprawy klapy dystrybucji powietrza i nie mogłem dowiedzieć się, do czego służy ta żółta rzecz, czy kontroluje ona część, którą zaznaczyłem na drugim zdjęciu, a jeśli tak, to co robi cała ta rzecz
Dziękuję bardzoW WIS znajdują się dobre instrukcje i kilka bardzo szczegółowych biuletynów serwisowych (TSB) dotyczących naprawy systemu HVAC, ale te informacje trudno było mi zlokalizować (w WIS i znaleźć TSB), i nie były one zbyt intuicyjne w dostępie.
Poniżej załączam 3 z głównych, które uznałem za przydatne do zrozumienia mojego własnego systemu HVAC (model RHD z 2004 roku), jeden z nich zawiera dobre szczegóły dotyczące konkretnych części zamiennych dostępnych do napraw.
Słyszałem tę samą radę wcześniej, więc zdecydowałem się użyć plastikowej części i dziękuję za odpowiedzi, są bardzo pomocne👍Należy pamiętać, że w przypadku niektórych dostępnych części naprawczych "tulei" klimatyzacji (dla niektórych plastikowych dźwigni) dostępne są zarówno wersje metalowe, jak i plastikowe. Wersja OEM Saaba jest plastikowa (ale jest ulepszoną wersją tej samej oryginalnej części), wersje URO (i niektóre inne marki z rynku wtórnego) są metalowe.
Mimmi (z tego forum) wcześniej doradzał używanie wersji plastikowych (i zna się na częściach Saaba). Myślę, że logika jest taka, że jeśli do tego używane są metalowe części zamienne, to najsłabszy "punkt naprężenia" w mechanicznie ruchomych częściach systemu klimatyzacji będzie wtedy głębszą (np. mniej dostępną) częścią systemu klimatyzacji, a jeśli się zepsują, cały system klimatyzacji może wymagać wymiany.