SaabCentral Forums banner

3341 - 3357 of 3357 Posts

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Hey guys,

I did the USB mod recently. Had some issues just later with Tech2 like not reading cards and CLKMEM FAIL but now everything works.
Reads codes from car and extracted VIN to Tech2 using SPS function for security access.

But I can't get it to communicate with my PC. Running XP with SP4 on VMWare and using GlobalTIS.
UART shows PASS in POST check and connection shows as USB Serial Port in COM1. Does this mean the mod worked? Can someone confirm?
COM ports match in GlobalTIS and device manager with 115200 baud rate.

What am I missing?
 

·
Super Moderator
Joined
·
18,995 Posts
Why not try TIS2000?
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
I noticed that GlobalTIS has v146. The card in my Tech2 was v148. Does that affect communication with the PC in any way?

When I connect the USB to the laptop, it reads up as a COM port. Set to COMPORT1.
 

·
Registered
Joined
·
1,697 Posts
Hey guys,

I did the USB mod recently. Had some issues just later with Tech2 like not reading cards and CLKMEM FAIL but now everything works.
Reads codes from car and extracted VIN to Tech2 using SPS function for security access.

But I can't get it to communicate with my PC. Running XP with SP4 on VMWare and using GlobalTIS.
UART shows PASS in POST check and connection shows as USB Serial Port in COM1. Does this mean the mod worked? Can someone confirm?
COM ports match in GlobalTIS and device manager with 115200 baud rate.

What am I missing?

Did the system work connected to the laptop before the mod?


On the Globaltis the software was hacked in time around 2009 so that was the version included at the time for download through the server.
Wont make any difference........
 

·
Registered
Joined
·
6 Posts
Did the system work connected to the laptop before the mod?


On the Globaltis the software was hacked in time around 2009 so that was the version included at the time for download through the server.
Wont make any difference........
We were getting FAIL in RS232 Loopback test and UART Fail in POST check earlier. So we went ahead with the mod. UART shows PASS now.

Anyway to pin down if it's a hardware or software issue?
 

·
Registered
Joined
·
26 Posts
I also need the 32mb padded version of 44.000 but the links here are dead:
Don't know if you still need this since you asked about it several months ago, but I have the bin files (including the V44 padded) on my server:


It will ask for a login, "SAAB" is the user name and "download" is the password, case-sensitive. (Filenames are self-explanatory. I have used the 32MB V44 file and the V148 files and they appear to work OK. Have not tested the others.)
 

·
Registered
Joined
·
5,427 Posts
I’ve been looking for a tech2 I can trust. Do u happen to know the name of the seller you bought it from?? Thank you. -BP
I wound up buying a Mongoose Pro GM 2 interface that I run with Tech2Win. I had also tried a less expensive interface, the VXDIAG VCX NANO that should be able to work but seems to have communications issues with the NG Saab 9-3. Still messing with it occasionally to see if issues have been addressed by manufacturer. The Mongoose Pro GM 2 is solid in every way albeit expensive.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Hi all - long time lurker.
I'm about to buy this clone Tech-2 tinyurl.com/y2w43sfh

Can you good people please confirm this will do all the functions on my NG 2003 9-3 please (specifically replacing the CIM)?
 

·
Registered
Joined
·
1,697 Posts
Hi all - long time lurker.
I'm about to buy this clone Tech-2 tinyurl.com/y2w43sfh

Can you good people please confirm this will do all the functions on my NG 2003 9-3 please (specifically replacing the CIM)?
Yes it will but watch out for import duties and taxes even though the seller is supposedly UK based it will almost certainly be shipped direct from China.
I bought one at Xmas as a backup to the one I already had and it got stuck in customs and it never arrived...at least I was refunded via Ebay.
You will also (almost certainly)need a suitable laptop configured with TIS2000 or Globaltis to obtain the security access needed to make the module changes.
Make sure any donor CIM is either brand new or if used comes with its original paired key.
Let us know how you get on!
 

·
Registered
Joined
·
2 Posts
Yes it will but watch out for import duties and taxes even though the seller is supposedly UK based it will almost certainly be shipped direct from China.
I bought one at Xmas as a backup to the one I already had and it got stuck in customs and it never arrived...at least I was refunded via Ebay.
You will also (almost certainly)need a suitable laptop configured with TIS2000 or Globaltis to obtain the security access needed to make the module changes.
Make sure any donor CIM is either brand new or if used comes with its original paired key.
Let us know how you get on!
Good point on the tax - I'll try and find a UK supplier.
I noticed some of them come with a Candi interface - do I need this on the SAAB?
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
VCI comparison

I finally got the replacement VCI I ordered.

Some background: I bought a clone tech2 over a year ago that worked on occasion. I purchased it to calibrate the ETS system in my 9000. After much trial and error, I eventually got it working...but only once.

There was clearly something wrong with the tech2, and I was never able to get it to connect to a 95 or 93SS. After running a self test, the results came back that the VCI was bad. I exchanged it for another one with the seller from DHgate whom I purchased the tech2 from, and sure enough this one was DOA, never worked. I opened up the box and look a look around, tried resoldering all of the ICs and parts with no avail.

Present day: I wanted to get the tech2 fully working. I knew the VCI was bad, not only since it failed the self test, but also since I swapped in a known good VCI and all was fine. So I bought a replacement VCI for 68 bucks from aliexpress. 3 weeks later - it arrived and works perfectly!

I opened up both VCIs and took some pictures so everyone can see inside
these things. Its clear there are many differences between the two boards.

The "broken" VCI is clearly crap, bodge wires, poor solders and components.

The "good" VCI is actually very professional looking. So much so, I would say it could be used in the genuine tech2 and I'd believe it was manufactured for the genuine tech2. It looks good.

Important to not that both boards use mostly different ICs on board, save for the Altera processor. The "broken" board looks like it uses knock off motorola and no name parts, while the "good" board uses legit marked freescale parts. Interesting.

Enjoy the pics. Bad are the top 4, good are the last 4.

<a href=" "><img src=" " title="source: imgur.com" /></a>

<a href=" "><img src=" " title="source: imgur.com" /></a>
<a href=" "><img src="http://i.imgur.com/X8VwZhxl.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>
<a href="http://imgur.com/K4X7AZK"><img src="http://i.imgur.com/K4X7AZKl.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>
<a href="http://imgur.com/l0dvC7S"><img src="http://i.imgur.com/l0dvC7Sl.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>


<a href="http://imgur.com/sEgSw2B"><img src="http://i.imgur.com/sEgSw2Bl.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>
<a href="http://imgur.com/SfddXMb"><img src="http://i.imgur.com/SfddXMbl.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>
<a href="http://imgur.com/6AWEau3"><img src="http://i.imgur.com/6AWEau3l.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>
<a href="http://imgur.com/M99JpMO"><img src="http://i.imgur.com/M99JpMOl.jpg?1" title="source: imgur.com" /></a>

Has anybody had a chance to grab the photos for this ? I am battling the same problem and so far I'm at the 3rd VCI clone with no luck. They work for 1hr or 2 and then... gone :(:(
 

·
Registered
Joined
·
147 Posts
if your missing the images click on the links in the last few lines of the post and you should see them. Incidentally my first failed VCI looks like the “good” one in those images.
 

·
Registered
Joined
·
24 Posts
if your missing the images click on the links in the last few lines of the post and you should see them. Incidentally my first failed VCI looks like the “good” one in those images.
Well I'm looking for 2 things actually, the pinout or the male plug from the VCI and maybe what does each microchip do... I know it's a longshot but who knows :unsure:
 
3341 - 3357 of 3357 Posts
Top