2.8T & Auto Occasional Stumble - SaabCentral Forums
*
Home Saab Pictures Saab Classifieds Saab Dealer Listings Saab Forum Saab Forum


Go Back   SaabCentral Forums > Saab 9-3 SportSedan, Cabrio ('04+), Combi & 9-3X, 2003-2012 > 9-3 Sedan, Cabrio ('04+)/Combi & 9-3X Workshop

9-3 Sedan, Cabrio ('04+)/Combi & 9-3X Workshop 9-3 SportSedan, Convertible ('04+)/Combi & 9-3X , 2003 - 2012 Technical Forum

SaabCentral.com is the premier Saab Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 27th January 2008
GWC GWC is offline
SaabNut!
 
Join Date: Jul 2007                                                
Location: Virginia
My Saabs: 2006 9-3 Aero SC
Posts: 358
Question 2.8T & Auto Occasional Stumble

Hard to pin this down with search ...

My '06 Aero only has 8,500 miles on it (I know .. I need to get out more) and every now and then when under regular acceleration I get a major stumble going from what it seems like 2nd to 3rd. This is the real deal .. nose of the car pitches down and then afer a second or so power is restored.

No doubt the dealer will "fail to duplicate"

Anyone else have this happen?
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 27th January 2008
93t's Avatar
93t 93t is offline
Saab Crazy
 
Join Date: Feb 2005                                                
Location: Sweden
My Saabs: 9-3 SC Aero 2006
Posts: 547
Default

Ive had problems with downshifting, sometimes when approaching a turn, and if I then want to accelerate out of the turn, the car jerks when I hit the accelerator,
probably because the transmission prepared for an upshift but then needed to downshift instead due to my acceleration.

But this feels more like a drivers error than a fault in the drivetrain.
__________________
2006 9-3 Aero, Sport Combi http://www.garaget.org/?car=60481
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 27th January 2008
GWC GWC is offline
SaabNut!
 
Join Date: Jul 2007                                                
Location: Virginia
My Saabs: 2006 9-3 Aero SC
Posts: 358
Default

I didn't mention this is straight line acceleration like from a stop at a traffic light and by no means a sprited acceleration.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 27th January 2008
Cosmicflash Cosmicflash is offline
Saab on the Brain!
 
Join Date: Jun 2003                                                
Location: Chicago
My Saabs: '09 9-3 SS Aero XWD
Posts: 5,792
Default

There's a software update for that concern. It's the only one available so the dealer should be able to figure it out. It's jerkiness at low throttle and the software update takes care of it.
__________________
03' SS Linear Cosmic Blue, 109k mi., gone
06' SC Aero Auto Fusion Blue, BSR tuned, 94k gone.
09' SS Aero XWD Auto
Carbon Gray, Black Premium Leather, VTuned, 30% tint.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 28th January 2008
GWC GWC is offline
SaabNut!
 
Join Date: Jul 2007                                                
Location: Virginia
My Saabs: 2006 9-3 Aero SC
Posts: 358
Default

Thanks ... I'll give it a shot with the dealer
Reply With Quote Quick reply to this message
  #6  
Old 23rd October 2009
GWC GWC is offline
SaabNut!
 
Join Date: Jul 2007                                                
Location: Virginia
My Saabs: 2006 9-3 Aero SC
Posts: 358
Default

Well, it has been a while and I've been in for service at least once since writing before (should have updated software) and the problem is still happening.

I noticed yesterday that it occurs both in Auto mode and Manu-matic mode. I previously thought only happened in Auto.

Speed about 20 or so accelerating away from a light ... then I get a instantaneous loss of power, nose pitches ... then all is well and she accelerates fine. This is NOT during hard acceleration.

Any other 2.8T owners out there experiencing anything similar?

Last edited by GWC; 23rd October 2009 at 08:25 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #7  
Old 10th November 2009
leetwoah's Avatar
leetwoah leetwoah is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009                                                
Location: Buffalo,NY
My Saabs: 06 9-3 Aero
Posts: 193
Default

i have this problem!

it is very very inconsistance. normally i can drive the car for about 20-40 min before anything occurs. usually during decel the car will bang into 1st at around 25ish mph, also if im gingerly cruising and go to pass the trans will bang in a downshift! i have been trying out a lil process of elimination and believe its a programming problem or a valve body problem. i have yet to contact my deal. i am more than likely going to change the trans fluid first.

did u get the software update? did it work?
__________________
~2006 9-3 Aero~
Reply With Quote Quick reply to this message
  #8  
Old 11th November 2009
Stampe's Avatar
Stampe Stampe is offline
Active Member
 
Join Date: Aug 2006                                                
Location: San Antonio
My Saabs: 2006 9-3 Aero, Steel Gray Metallic.
Posts: 113
Default same

GWC: I have the exact same problem. It doesn't happen very often but seems to occur when I'm in 2nd or 3rd gear. It usually happens when I'm trying to get on the highway and I have to slow down slightly for traffic and then I try to accelerate again. The car seems to lose power and jerks before regaining acceleration. It only seems to happen in auto-mode and not in manual as far as I can tell.

Quote:
Originally Posted by leetwoah View Post
i have this problem!

it is very very inconsistance. normally i can drive the car for about 20-40 min before anything occurs. usually during decel the car will bang into 1st at around 25ish mph, also if im gingerly cruising and go to pass the trans will bang in a downshift! i have been trying out a lil process of elimination and believe its a programming problem or a valve body problem. i have yet to contact my deal. i am more than likely going to change the trans fluid first.

did u get the software update? did it work?
This seems to be more of a transmission issue to me.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #9  
Old 11th November 2009
Ferms_93_2.8T's Avatar
Ferms_93_2.8T Ferms_93_2.8T is offline
Saab Crazy
 
Join Date: Jan 2008                                                
Location: Denton, TX
My Saabs: 2006 9-3SS Aero
Posts: 885
Default

I've had this same thing since the first day I had the car. (I think its the same thing anyway) For me it happens in either manu or full auto. I think it only occurs in 2nd and 3rd. Basically if I am slowly accelerating in one of those gears and then press the pedal to speed up quicker, I get an instantaneous complete drop of power and then everything is competely normal. I cannot duplicate it everytime. But I usually have a good shot if I am at about 2k rpm and then floor it. I've been most successful with that but duplication is still few and far between.


its very annoying especially to passengers. I think it is just a software glitch where it doesn't feed the engine properly for a second. Its been doing it for a long time and hasn't appeared to cause any damage that I'm aware of, 78K and counting.

GWC, seems to me that you and I have had this discussion before, a while ago right? Maybe not.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #10  
Old 11th November 2009
GWC GWC is offline
SaabNut!
 
Join Date: Jul 2007                                                
Location: Virginia
My Saabs: 2006 9-3 Aero SC
Posts: 358
Default

Frustrating and embarassing.

yeah .. we may have discussed sometime over my car's life.

Unfortunately it is very hard to reproduce so getting service is near impossible.

It's worthy knowing I am not alone.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #11  
Old 11th November 2009
Stampe's Avatar
Stampe Stampe is offline
Active Member
 
Join Date: Aug 2006                                                
Location: San Antonio
My Saabs: 2006 9-3 Aero, Steel Gray Metallic.
Posts: 113
Default 2006 only

I've only seen those with 2006 2.8Ts complain about this problem. Is this just related to the 2006 model? Those of you with newer models, let us know.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #12  
Old 11th November 2009
Malibu's Avatar
Malibu Malibu is online now
Saab Lunatic
 
Join Date: Nov 2004                                                
Location: Manhattan Beach, CA
My Saabs: 2008 9-3 Aero V-Tuned
Posts: 1,004
Default

Never had the issue in my '08 2.8T. I actually tried to duplicate the problem today while going to lunch, and couldn't.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #13  
Old 11th November 2009
Ferms_93_2.8T's Avatar
Ferms_93_2.8T Ferms_93_2.8T is offline
Saab Crazy
 
Join Date: Jan 2008                                                
Location: Denton, TX
My Saabs: 2006 9-3SS Aero
Posts: 885
Default

Quote:
Originally Posted by Stampe View Post
I've only seen those with 2006 2.8Ts complain about this problem. Is this just related to the 2006 model? Those of you with newer models, let us know.
I was just thinking the same thing. I don't think I've seen the complaint other than MY06. What could possibly be different?
Reply With Quote Quick reply to this message
  #14  
Old 12th November 2009
Cosmicflash Cosmicflash is offline
Saab on the Brain!
 
Join Date: Jun 2003                                                
Location: Chicago
My Saabs: '09 9-3 SS Aero XWD
Posts: 5,792
Default

Quote:
Originally Posted by Ferms_93_2.8T View Post
I've had this same thing since the first day I had the car. (I think its the same thing anyway) For me it happens in either manu or full auto. I think it only occurs in 2nd and 3rd. Basically if I am slowly accelerating in one of those gears and then press the pedal to speed up quicker, I get an instantaneous complete drop of power and then everything is competely normal. I cannot duplicate it everytime. But I usually have a good shot if I am at about 2k rpm and then floor it. I've been most successful with that but duplication is still few and far between.


its very annoying especially to passengers. I think it is just a software glitch where it doesn't feed the engine properly for a second. Its been doing it for a long time and hasn't appeared to cause any damage that I'm aware of, 78K and counting.

GWC, seems to me that you and I have had this discussion before, a while ago right? Maybe not.
I'll be damned Mine started this a few months ago (am at 73,000 mi.). I thought it was part of my tranny issue. A non-dealer Saab tech drove my car, trying to figure out the tranny issue, and it did it to him. He said was the engine cutting out momentarily for some reason.

Strange that this started around the same time and the tranny issues
__________________
03' SS Linear Cosmic Blue, 109k mi., gone
06' SC Aero Auto Fusion Blue, BSR tuned, 94k gone.
09' SS Aero XWD Auto
Carbon Gray, Black Premium Leather, VTuned, 30% tint.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #15  
Old 14th November 2009
GWC GWC is offline
SaabNut!
 
Join Date: Jul 2007                                                
Location: Virginia
My Saabs: 2006 9-3 Aero SC
Posts: 358
Default

Like just noted, it feels more engine related than transmission related ... instantaneous loss of engine power when in 2nd/3rd gear and somewhat bogged down in low rpm/high boost conditions.

I'm due for my last free service soon and will bring it too my dealer's attention then (if they make the cut).
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the SaabCentral Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 05:41 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

top of page | sitemap | email us



copyright © 2003 - 2011 saabcentral.com, All rights reserved http://www.whiter.co.uk - valid xhtml - valid css
SaabCentral is an independently run website and is not affiliated in any way to Saab Automobile AB.


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.