Driving the Saab and it Shuts Off - SaabCentral Forums
*
Home Saab Pictures Saab Classifieds Saab Dealer Listings Saab Forum Saab Forum


Go Back   SaabCentral Forums > Saab NG900, 1994-1998 and OG9-3, 1999-2002 & '03 Convertible (NG=new gen/OG=old gen) > NG900 & OG9-3 Workshop

NG900 & OG9-3 Workshop NG900 (1994 to 1998) & OG9-3 (1999-2002) & '03 Convertible Technical Forum

SaabCentral.com is the premier Saab Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 4th May 2007
furely furely is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2006                                                
Location: Lancaster, PA
My Saabs: 1997 Saab 900S
Posts: 12
Default Driving the Saab and it Shuts Off

Vehicle : 1997 Saab 900s 2.3L Automatic 98,000 Miles

The Problem : While driving the engine will just shut off. It typically happens after about 15 minutes of driving. No hesitations no jerking, the engine just shuts off, and you can coast it off the roadway. No Codes are thrown. Then you sit for a couple of minutes and the car starts and runs fine for another 15 minutes. If you try and start the vehicle up right away it just turns over but doesn't start. I was able to drive the vehicle until it shut off and quickly hook up a spark tester on the one wire and found that when it shuts off, there is no spark. Then after a couple minutes you crank over the vehicle and it starts and runs for another 15 minutes.

Does this sound like the ignition coil? or could it be another problem? Thanks for any input.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old 4th May 2007
stevehayes01's Avatar
stevehayes01 stevehayes01 is offline
Saab Lunatic
 
Join Date: Mar 2004                                                
Location: Jacksonville, Fl.
My Saabs: 2000 9-3 SE HOT Automagic
Posts: 1,687
Default

I would look at the ingnition system and also the crank position sensor as well.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #3  
Old 4th May 2007
earthworm's Avatar
earthworm earthworm is offline
Saab Sage!
 
Join Date: Jun 2003                                                
Location: Goldsboro, PA
My Saabs: '96 900S, Automatic with 148K miles, blu
Posts: 21,214
Default

Traditionally, fuel failure is gradual, soft ; electric is more sudden, hard..this means a little..

If no CEL, then fuel, as there should be no unused fuel.

The CEL deals with emissions, not the engine performance(directly), or even if it is running....
The fuel pump is good for 100 to 200K miles...it depends on the CPS... .. and the fuel pump relay.Many threads on this.
This problem can be diagnosed with accuracy...

I'd cut the missing fuel pump access door; a little project that I must do this spring..
__________________
The earthworm
'96 900S, Automatic
Those who think in the past will have no future.
173K miles in the good ole USA
Reply With Quote Quick reply to this message
  #4  
Old 5th May 2007
eckyboy eckyboy is offline
SaabNut!
 
Join Date: Feb 2007                                                
Location: Scotland
My Saabs: 1995 NG900 Turbo
Posts: 345
Default

Sounds identical to the thread I posted a week or so ago. I changed the CPS with a second hand part, renewed all the vaccum hoses(nice and red silicon ones), fitted a new fuel filter and also changed the fuel pump relay. You've guesssed it's still cutting out.

Tried a new test this afternoon when I disconnected the idle air control and it ticked over no problem(I never took it for a drive though) but when I reconnected it the car cut out. I'm assuming the idle control is on the left hand side looking from the front atached to the throttle body.

I can get one from ebay for 20 and was wondering if it is worth changing it or is it a deeper problem - sorry for hijacking the thread but it is a related question
__________________
Saab NG900 turbo

Last edited by eckyboy; 5th May 2007 at 07:05 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
  #5  
Old 7th May 2007
area51's Avatar
area51 area51 is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2005                                                
Location: USA
My Saabs: 1994 Saab 900S - 114k miles
Posts: 198
Default

I was having the exact same problem on my 900s with 2.3, replaced the CPS and it's been great since (crankshaft position sensor) its easy to do

oh I forgot to mention, mine has almost identical mileage, I did notice at the time that mine had no spark as well when it wouldnt start, so it does control spark too it seems

Last edited by area51; 7th May 2007 at 09:59 PM.
Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the SaabCentral Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:49 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

top of page | sitemap | email us



copyright © 2003 - 2011 saabcentral.com, All rights reserved http://www.whiter.co.uk - valid xhtml - valid css
SaabCentral is an independently run website and is not affiliated in any way to Saab Automobile AB.


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.