Aquamist 2s : Does anybody have tried the 3D mapping ? [Archive] - SaabCentral Forums

: Aquamist 2s : Does anybody have tried the 3D mapping ?


niko
1st August 2002, 03:35 PM
I'm waiting for the aquamist 2s soon and I was thinking about 3d mapping (water quantity = f(rpm,boost)) rather than 2d (water quantity = f(rpm)) .
If somebody have any suggest to help me (about which mapping to give on output to the quantity of water from the rpm and boost pressure on input), I will appreciate.

Janne Selinummi
1st August 2002, 06:38 PM
No personal experience yet, but I do know specialists say that the water spray should start to operate before heat begins to grow in the cylinder head.
So, it's a good idea to program the system to start spraying from relatively low boost level - this prevents heat build-up in the head, and will give more margin for increased boost. Then, at the top end, the Aquamist guys recommend as much water as the engine can take - that is, the maximum water output without losing engine power. too much water can actually lead to lower output.
It'll require some trying and testing, I figure, but in the end you should be very pleased about the system's performance.

niko
2nd August 2002, 01:46 PM
Thanks.
For informations, I will try to take photos of all the installation and setup for the saab 900 site.

brad
5th August 2002, 09:11 PM
Do you intend to use the MAF meter for the 0-5 volt signal or add a map sensor? It has been found that working with the 3000rpm portion first and working both directions from there is the quickest way to tune. Adjust for best performance. When it is correct use rate of gain to adjust for seasonal weather changes if needed.

Alex
6th August 2002, 02:47 PM
Peak combustion chamber temperatures occur at peak torque, hence maximum flow required at this point. The water flow should then be tailed off after this point, though allowance needs to be made for a leaness induced high temps (especially Bosch 2.2).

niko
7th August 2002, 05:58 PM
Brad, I will use the map sensor.

NB: I just receive from DEMON TWEEKS the kit yesterday and IT WAS EMPTY !!!!! Only the pump was in the package !!!! no injector, no mf2 driver...nothing ! I'm really really disapointed. I do not understand how they can send me in France a system that I paid 600GBP with an nearly empty kit.
I'm really beside myself.

brad
7th August 2002, 10:21 PM
Was there a kit number on the box 1s, 2c or 2s. Maybe it was just mis picked. On the invoice what part number did they charge you for. 806-002, 806-008 05 806-005? A lot of questions I know but maybe we can find and answer. Were you getting a MAP sensor from them?
Brad

niko
9th August 2002, 12:46 AM
Thank you brad for your help. Sometimes I think that I did not choose the right supplier...
Anyway, they charge me the part number 806-005. Yesterday, I send back the box to demon-tweeks for an exchange BUT they told me that I only will receive a new kit as soon as they found why the first kit was not complete. I hope that they would find fast.
For the question of MAP sensor, I didn't order the sensor yet. I'm waiting for the kit first...Happy face !

brad
10th August 2002, 10:00 PM
Good luck. Keep us informed as to what happens.
Brad