01 aero to newer cluster...will it work? [Archive] - SaabCentral Forums

: 01 aero to newer cluster...will it work?


firehawk618
25th December 2010, 02:06 AM
I'm interested in replacing my cluster, 01 Aero with whatever year had the speedometer that has 90mph at approx 3 oclock vs the one I have now where 90 is more like 2 oclock...making any sense?

I have access to a Tech 2 so coding hopefully won't be an issue.

Anyone know if this is a direct plug in and what years came with the higher mph cluster....

thanks in advance.

firehawk618
28th December 2010, 11:18 PM
Nobody has tried?

J-Rod
29th December 2010, 12:52 AM
Just trying to clarify for future posters....

You 90 is somewhere around here?

http://i772.photobucket.com/albums/yy1/jrodigan5/90.png

And not where mine is? (2003)

firehawk618
29th December 2010, 02:32 AM
Exactly correct. It appears that on the 01 and earlier the speedometer reading is linear, and the 02? and up is not

J-Rod
29th December 2010, 02:40 AM
I never noticed that, but after reviewing some pictures of earlier 9-5s it is in different spot. Does yours only got to 150 or 160?

Chris 9-5
29th December 2010, 06:59 AM
I think someone tried this, actually the idea was to put an Aero binnacle into a SE to get the turbo guage..and it didnt work...........not sure why or if tech 2 was involved.

It would be worth searching for the thread rather than just asking if anyone has done it..............perhaps

firehawk618
7th January 2011, 02:23 AM
I have the 02+ cluster here. There's only 1 connector vs 2 on the 01 cluster.

I compared the pinouts and it looks as if it will all swap over HOWEVER....

the only 4 wires i'm concerned about are the databus wires. Yes they're the same and all but I just wonder if the communication will be different.....

Also am questioning whether or not the milage is stored in the cluster or a different module....

Also am wondering if the cluster is married to the car or not......

Questions questions questions......

One way to find out for sure.... :)